Speos logoSpeos logo

29-05-2024

E-invoicing in België: wat betekent de nieuwe wetgeving?

De Belgische federale regering heeft een wet goedgekeurd die e-invoicing in een B2B-context wil verplichten. Vandaag is e-invoicing al de norm voor facturen die gericht zijn aan instanties van de overheid. Vanaf 1 januari 2026 moeten alle btw-plichtige bedrijven en personen voldoen aan de regelgeving die facturen via het Peppol-netwerk digitaliseert.

De nieuwe wetgeving maakt deel uit van een Europese richtlijn: VAT in the Digital Age (ViDA). Die wet bepaalt dat e-invoicing vanaf 2028 de norm wordt voor B2B-transacties in de Europese Unie. Vanaf 2024 mogen Europese lidstaten op basis hiervan een beleid opstellen zonder dat ze vooraf toestemming van de Europese Commissie moeten vragen. Polen en Italië sprongen als eerste op de kar; België volgt in 2026.

Het ministerie van Financiën motiveert de nieuwe wet op basis van twee factoren. Ten eerste is dit een belangrijke stap naar eerlijke belastingen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kampt België met een btw-kloof die 2% van het Bruto Nationaal Product bedraagt. De Europese Commissie meldt bovendien dat alle lidstaten samen in 2021 voor 60 miljoen euro aan btw-inkomsten mislopen hebben. De overgang naar e-invoicing draagt daarom bij aan de ambitie van onze overheid om de btw-kloof te verkleinen.

Ten tweede dematerialiseert e-invoicing het standaardproces van het verzenden van papieren documenten. Dat zal niet alleen de complexe administratie van veel organisaties vereenvoudigen, maar ook het aantal menselijke fouten beperken en een positief effect op de cashflow genereren.

Wat stelt de nieuwe wet voor?

Wat betekent dit voor jou? Hieronder geven we een concreet overzicht van de nieuwe wetgeving:

  • Vanaf 2026 is het uitreiken van elektronische facturen verplicht in een B2B-context, maar enkel tussen Belgische belastingbetalers die btw-plichtig zijn. Grensoverschrijdende facturen binnen de EU digitaliseren pas in 2028.
  • Peppol (Pan European Procurement On-Line) wordt de standaardnorm voor de uitwisseling van gestructureerde elektronische facturen. Tot eind 2025 mag je facturen in pdf-formaat of per post blijven verzenden. Vanaf 2026 zal je weliswaar verplicht gebruik moeten maken van Peppol, een veilig en gereguleerd netwerk dat het elektronisch uitwisselen van documenten mogelijk maakt. In slechts enkele minuten tijd worden nieuwe facturen rechtstreeks naar het boekhoudsysteem van de ontvanger verstuurd. In een toekomstige blog gaan we graag dieper in op Peppol. Merk op dat, behalve Peppol, ook andere opties voor het verzenden van facturen aanvaard worden, op voorwaarde dat beide handelspartners hiermee akkoord gaan en ze in overeenstemming zijn met de EN-16931-1 en CEN/TS 16931-2 normen.
  • Het mandaat voorziet geen gefaseerde invoering. Dit betekent dat e-invoicing vanaf 1 januari 2026 de norm wordt voor alle B2B-transacties. Hierdoor zullen papieren facturen of facturen in ongestructureerde formats niet meer geldig zijn. De transitieperiode is met andere woorden al begonnen en betrokken partijen kunnen het systeem vandaag meteen implementeren.

Wat kan jij doen?

Om je voor te bereiden op de switch naar e-invoicing in 2026, kan je met dank aan onze speos e-invoicing services het Peppol-format nu al implementeren. Peppol is een internationale norm, waardoor je het kunt gebruiken voor het verzenden van facturen naar klanten binnen Europa en daarbuiten. Bij speos hebben we alle expertise in huis om je te begeleiden bij je overstap naar Peppol en ervoor te zorgen dat je compliant bent met de nieuwe norm. We kunnen projecten zowel op nationale als internationale schaal realiseren.

Speos is er voor jou. Als one-stop-shop voor je behoeften op het gebied van facturatie zijn al onze businesslijnen klaar om je te ondersteunen. We hebben de technologie en de certificaten die je toelaten om de sprong vandaag te maken.

Ontdek meer over e-invoicing met speos.