Speos logoSpeos logo

26-06-2024

Wat is Peppol? En waarom is het van belang voor e-invoicing?

Peppol is een veilig, gereguleerd netwerk dat de hoeksteen moet vormen voor e-invoicing in België en vele andere Europese landen. In deze blog ontdek je de geschiedenis en voordelen van Peppol, maar ook hoe het werkt en waarom het een gamechanger is voor het beheren van facturen.

De naam Peppol is ontstaan als acroniem voor Pan-European Public Procurement On-Line, maar heeft zich vandaag ontpopt tot een internationaal erkende merknaam. Peppol verwijst naar een wereldwijd netwerk dat is ontworpen om e-procurement en e-invoicing te ondersteunen. Het biedt bedrijven een veilige en gestandaardiseerde manier om elektronische documenten uit te wisselen in diverse formats en in overeenstemming met een gespecifieerd protocol. In heel wat landen, waaronder België, is Peppol gekozen als het voorkeursnetwerk voor de verplichte transitie naar e-invoicing voor B2B transacties.

Hoe werkt Peppol?

Peppol lanceerde in 2008 als experiment van de Europese Commissie. Het project wilde het volledige proces van bestelaanvragen tot factuurbetalingen tussen overheidsinstellingen en leveranciers via automatische verwerking vereenvoudigen. Gebaseerd op open standaarden gebruikt Peppol de Universal Business Language (UBL) als gestandaardiseerd format voor elektronische documenten. Hierdoor verloopt de uitwisseling altijd op een duidelijke en consistente manier. In België is de overheid al vertrouwd met Peppol voor e-invoicing, en ook de private sector zal snel volgen.

Je bedrijf connecteert met Peppol via een Access Point. Vergelijk het met de connectie die een smartphone maakt met het telefoonnetwerk via een telecomprovider. Zodra je geregistreerd bent – net zoals het ontvangen van een ‘telefoonnummer’ op het netwerk – kan je meteen beginnen met het verzenden van facturen naar andere partijen die eveneens op Peppol geregistreerd zijn. Om de veilige overdracht van je factuur te garanderen, bestaat elke transactie uit vier componenten. Het document vertrekt uit het systeem van de verzender en gaat eerst naar het bijhorende Peppol Access Point. Daarna wordt een versleutelde versie van de factuur naar het Access Point van de ontvanger gestuurd, van waaruit het document direct naar de systemen van die ontvanger gaat.

 

Waarom Peppol?

Het Peppol-netwerk biedt verschillende securityfeatures die niet haalbaar zijn met standaard e-mails. Het systeem waakt over de vertrouwelijkheid door middel van versleuteling van data tijdens de overdracht tussen access points. Bovendien beschikt Peppol over mechanismen die de authenticiteit van de verzender verzekeren. Documenten die via het netwerk verzonden worden, zijn ook onveranderlijk. Hierdoor levert Peppol heel wat voordelen op, zoals minder operationele kosten, snellere betaling, en beter beheer van facturen. Lees deze blog als je meer wil weten over e-invoicing.

Op 1 januari 2026 treedt België in de voetsporen van andere EU-landen door e-invoicing verplicht te maken voor B2B-transacties. Bedrijven zullen moeten voldoen aan een wetgevend kader dat gebruik maakt van Peppol. De keuze voor Peppol is logisch, aangezien de overheid ervaring heeft met het netwerk. De nieuwe wetgeving ligt tevens in lijn met een Europese richtlijn die e-invoicing en e-reporting in de EU tegen 2028 wil standaardiseren. In een toekomstige blog zullen we dieper inzoomen op deze Europese richtlijn die ViDA (VAT in the Digital Age) gedoopt werd.

We mogen hoe dan ook verwachten dat tal van andere landen eveneens wetgeving op basis van Peppol zullen invoeren. Onze buurlanden (Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland) hebben Peppol bijvoorbeeld allemaal aanvaard voor overheidsfacturatie.

Bereid je voor op Peppol met speos

Ben jij klaar voor 2026? Speos rolt de Peppol-connectie nu al uit. Je hoeft dus niet te wachten om met het netwerk te verbinden en facturen via Peppol te verzenden. Bij speos beschikken we over de expertise en skills om je te begeleiden bij het omzetten van bestanden naar Peppol-formats. Als one-stop-shop voor al je facturatievereisten kunnen we je behoeften efficiënt beantwoorden en projecten op zowel nationale als internationale schaal ondersteunen. Op die manier profiteer je meteen van de vele voordelen die e-invoicing te bieden heeft. Onze professionals kunnen ook bij je langskomen om te evalueren wat er moet gebeuren opdat je bedrijf de sprong kan maken. Neem contact op!